Αγώνες Τέχνης 2017
05-03-2017
Αγώνες Τέχνης 2017, 2 – 4 Μαρτίου, Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, Θεσσαλονίκη
Ένα τριήμερο πολιτισμού. Ζωγραφική, φωτογραφία, ποίηση, βίντεο, μουσική, θέατρο. Ένα τριήμερο δημιουργικής έκφρασης των παιδιών. Εξακόσιοι περίπου μαθητές από είκοσι πέντε σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά από όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα σε όλους αυτούς και εμείς. Οι έντεκα μαθητές της θεατρικής ομάδας «τα παιδία παίζει»: ο Αλέξανδρος Τσεπέλε, ο Βίκτωρ Τέκος, η Χριστίνα Παντελή, ο Γαβριήλ Κοκκίνης, ο Αντώνης Λουκάκης, η Βασιλική Δαμάσκου, ο Μιχάλης Μαρινάκης, η Έλενα Εμμανουήλ, η Μυρτώ Μαντοπούλου, η Διονυσία Παπανδρέου, ο Αλέξης Παυλίδης και οι καθηγήτριες Στέλλα Κόλλια και Αφροδίτη Σιάσιου.
Παρακολουθήσαμε τις περισσότερες από τις έντεκα θεατρικές παραστάσεις, απολαύσαμε όλα τα μουσικά σύνολα και είδαμε από κοντά τις δημιουργίες των μαθητών στις κατηγορίες της ζωγραφικής και της φωτογραφίας. Και φυσικά εκφράσαμε την άποψή μας ψηφίζοντας το καλύτερο έργο σε κάθε κατηγορία. Γνωρίσαμε, μέσα από το έργο τους και όχι μόνο, μαθητές από άλλα σχολεία, γελάσαμε, προβληματιστήκαμε, βαρεθήκαμε, αγχωθήκαμε, κουραστήκαμε.
Και την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017, έφτασε η μεγάλη στιγμή για μας. Γύρω στις 12:00 τα παιδιά μας ανέβηκαν στο σανίδι της σκηνής των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη. Έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Σκόρπισαν το γέλιο και προβλημάτισαν τους θεατές.
Ο Καραγκιόζης (Αλέξης Παυλίδης), η ψυχή του λαού, δε δίστασε να ξεμπροστιάσει τον Αγαμέμνονα (Αλέξανδρος Τσεπέλε) και τον Αχιλλέα (Βίκτωρ Τέκος), που πολεμούσαν όχι για το φτιασιδωμένο μούτρο της Ωραίας Ελένης (Χριστίνα Παντελή) αλλά για τα πλούσια σταροχώραφα της Τροίας, να καταγγείλει τη μαϊμού δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας βάζοντάς τα με τους πεντακοσιομέδιμνους Ιπποκράτη (Αντώνη Λουκάκη) και Ίππαρχο (Γαβριήλ Κοκκίνη). Στη Στάση του Νίκα, βρέθηκε ηνίοχος στον ιππόδρομο, πληροφοριοδότης της Θεοδώρας (Βασιλική Δαμάσκου) για τα στοιχήματα και προσπάθησε να ξεστραβώσει τον Ιουστινιανό (Μιχάλης Μαρινάκης) αλλά επειδή αυτός δεν άκουγε τίποτα τελικά κατέβηκε με το λαό στα οδοφράγματα. Και φυσικά ακολούθησε το μπαρμπα – Γιώργο (Αλέξανδρος Τσεπέλε) που αποφάσισε να τα βάλει όχι μόνο με τον Τούρκο αλλά και με τους αφεντάδες που έπαιρναν αποφάσεις ερήμην του λαού και τόλμησαν να του στείλουν τις γυναίκες τους (Έλενα Εμμανουήλ, Διονυσία Παπανδρέου, Μυρτώ Μαντοπούλου) στο χάνι του.
Πενήντα λεπτά ιστορίας. Πενήντα λεπτά μαγείας. Για τους θεατές που ταξίδεψαν με το μυαλό σε τόπους και χρόνους μακρινούς. Για τους συντελεστές που φώναξαν, θύμωσαν, χάρηκαν…
Μπορεί να μην πήραμε βραβείο. Κερδίσαμε όμως μια σχέση φιλίας, συνεργασίας, εμπιστοσύνης και αγάπης. Τη χτίσαμε όλους αυτούς τους μήνες και θα τη διατηρήσουμε και τα επόμενα χρόνια.
Άλλες δημοσιεύσεις
- 4ος Διασχολικός Διαγωνισμός Ορθογραφίας
- 2ο Μαθητικό Θεατρικό Φεστιβάλ Σχολείων Ανατολικής Αττικής
- Πρόσκληση υποψηφίων για κάλυψη θέσεων ΠΕ25-Σχολικών Νοσηλευτών σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής για το διδακτικό έτος 2024-2025.
- Ώρες για την ενημέρωση γονέων
- Bράβευση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για το μαθητή Σπύρο Σταρά της Α' Γυμνασίου
- Ομάδες εφήβων στον Δήμο Σαρωνικού: Η τέχνη του ανοιχτού διαλόγου μεταξύ παιδιών και ειδικών