Εκπαιδευτική Εκδρομή στην Κεντρική Μακεδονία
10-03-2019Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Έλα στον χορό…» 21 μέλη της χορευτικής ομάδας με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών-εμψυχωτών του προγράμματος : Γιώργο Πατερουλάκη, ΠΕ11&80 και Ευαγγελία Μπορμπαντωνάκη, ΠΕ02 πραγματοποίησαν στις 1 – 4 Μαρτίου 2019 τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Κεντρική Μακεδονία.
Συγκεκριμένα, ξεκινώντας από το γραφικό Λιτόχωρο και την Παραλία Κατερίνης επισκέφθηκαν τη Βεργίνα, το Μουσείο των βασιλικών τάφων των Μακεδόνων Βασιλέων και στη συνέχεια την πόλη της Βέροιας όπου ήρθαν σε επαφή με τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας. Εκεί ο πρόεδρος του Συλλόγου και ο επιστημονικός υπεύθυνος υποδέχτηκαν θερμά τους μαθητές στο «Σπίτι τους» και τους μίλησαν για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Βλάχων, τη γλώσσα, τις φορεσιές και τους παραδοσιακούς χορούς τους. Τους μοίρασαν δώρα, συζήτησαν μαζί τους και τους δίδαξαν τρεις βλάχικους χορούς. Στη συνέχεια η αποστολή περιηγήθηκε στην Εβραϊκή συνοικία της Μπαρμπούτας και γευμάτισε σε ταβέρνα της περιοχής. Επόμενος σταθμός η Νάουσα και ο Σύλλογος Γενίτσαροι και Μπούλες όπου στους χώρους του Συλλόγου τα μέλη της ομάδας παρακολούθησαν το ντύσιμο του Γενίτσαρου και την ιστορία του εθίμου που κρατά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Στη συνέχεια αναμείχθηκαν με τα μπουλούκια των Γενίτσαρων στους δρόμους της Νάουσας και απόλαυσαν αυτό το μοναδικό στην Ελλάδα αποκριάτικο δρώμενο που κορυφώνεται με παραδοσιακά τραγούδια και ιδιότυπους χορούς. Αμέσως μετά τους περίμενε μια ευχάριστη ανάπαυλα στο Άλσος Αγίου Νικολάου όπου απόλαυσαν το φυσικό τοπίο με τα πλατάνια και τον ποταμό Αράπιτσα και γευμάτισαν ενώ στη συνέχεια τους εντυπωσίασαν οι καταρράκτες της Έδεσσας. Το αρχαίο Δίον, απομεινάρια αρχαίας Μακεδονικής πόλης μέσα σε άλσος ήταν ακόμη ένας χώρος που επισκέφθηκαν ενώ τελευταίος τους σταθμός ήταν ο Βόλος, το γραφικό λιμάνι της Μαγνησίας.
Η εκδρομή αυτή είχε ως στόχο τα μέλη της ομάδας να έρθουν σε επαφή με παραδοσιακά δρώμενα του τόπου μας την εποχή της Αποκριάς, με ήθη και έθιμα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια ενώ ταυτόχρονα να περιηγηθούν σε χώρους με ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον ή φυσικό κάλλος. Ο ουσιαστικός όμως σκοπός της εκδρομής είναι κοινωνικοποιητικός αφού μέσω της βιωματικής μάθησης και της αλληλεπίδρασης τα μέλη της ομάδας έχτισαν γερούς δεσμούς μεταξύ τους και με τους εμψυχωτές τους.
Άλλες δημοσιεύσεις
- 4ος Διασχολικός Διαγωνισμός Ορθογραφίας
- 2ο Μαθητικό Θεατρικό Φεστιβάλ Σχολείων Ανατολικής Αττικής
- Πρόσκληση υποψηφίων για κάλυψη θέσεων ΠΕ25-Σχολικών Νοσηλευτών σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής για το διδακτικό έτος 2024-2025.
- Ώρες για την ενημέρωση γονέων
- Bράβευση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για το μαθητή Σπύρο Σταρά της Α' Γυμνασίου
- Ομάδες εφήβων στον Δήμο Σαρωνικού: Η τέχνη του ανοιχτού διαλόγου μεταξύ παιδιών και ειδικών