Συμμετοχή του 2ου Γυμνασίου Καλυβίων στο 4ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο
16-03-202532 μαθητές και 3 καθηγήτριες του 2ου Γυμνασίου Καλυβίων συμμετείχαν στο 4ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο που διοργανώθηκε από την ΕΛΕΜΑΣΥΝ με θέμα : «Διαφυλάσσοντας το Παρελθόν – Καλωσορίζοντας το Μέλλον: Ανακαλύπτουμε, Μελετάμε, Προστατεύουμε τους Θησαυρούς της Παγκόσμιας Κληρονομιάς». Το συνέδριο, που τελεί υπό την Αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών και του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, φέτος φιλοξενήθηκε στην Πάδοβα και συμμετείχαν σε αυτό 5.000 μαθητές από 9 χώρες (Κύπρο, Ελλάδα, Κροατία, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία, Αλβανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία).
Το σχολείο μας συμμετείχε για τρίτη συνεχή χρονιά. Αυτή τη φορά η μαθητική ομάδα επέλεξε να ασχοληθεί με κατασκευή. Η αρχική σκέψη αφορούσε στην κατασκευή της βενετσιάνικης μάσκας. Πολύ γρήγορα, όμως, οι μαθητές αποφάσισαν να διευρύνουν τη ματιά τους σε κάθε μάσκα που έφτιαξε ο άνθρωπος σε κάθε γωνιά της γης κι έτσι ξεκίνησε ένα μαγευτικό ταξίδι στον χωροχρόνο!!!
Ο στόχος της ομαδικής συνεργασίας ήταν όχι μόνο η κατασκευή μάσκας αλλά και η έρευνα σχετικά με την ιστορία της μάσκας καθώς και η δημιουργία ενός ψηφιακού εικονικού μουσείου και ενός βίντεο με πρωταγωνιστές τις ίδιες τις μάσκες.
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες με γνώμονα τις ιδιαίτερες κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους.
Στη δημιουργική ομάδα συμμετείχαν μαθητές με ιδιαίτερη κλίση στη ζωγραφική και την καλλιτεχνική έκφραση οι οποίοι πήραν πινέλα, χρώματα, τρέσες και μπόλικη από τη φαντασία τους και δημιούργησαν ευφάνταστες μάσκες: του Ατρέα, του Τουταγχαμών, του Ίνκας, του υποκριτή του αρχαίου θεάτρου, του Πουλτσινέλα, του Αρλεκίνου, της Μορέτας, του Γενίτσαρου, της Μπούλας και του κλόουν. Χρησιμοποίησαν διάφορες τεχνικές: κάποιες τις έφτιαξαν με γυψόγαζα, άλλες με χαρτοπολτό και άλλες τις ζωγράφισαν πάνω σε μία χάρτινη μάσκα.
Πιέστε εδώ για να πάρετε μια γεύση από το στάδιο της δημιουργίας των μασκών.
Η ερευνητική ομάδα συγκροτήθηκε από μαθητές που τους γοητεύει η έρευνα και η γνώση. Αναζήτησαν ιστότοπους και συγκέντρωσαν πληθώρα στοιχείων και εικόνων.
Το υλικό που συγκέντρωσαν το προώθησαν στη συγγραφική ομάδα. Σε αυτήν εντάχθηκαν μαθητές που τους αρέσει η ανάγνωση και η παραγωγή κειμένων και ασχολήθηκαν με τη μελέτη του υλικού που συγκέντρωσε η ερευνητική ομάδα. Συντάξανε τα κείμενα που θα επεξηγούσαν τις μάσκες - εκθέματα του μουσείου.
Τα κείμενα της συγγραφικής ομάδας τα πήραν οι μαθητές που έχουν έφεση στις ξένες γλώσσες, η μεταφραστική ομάδα. Αυτοί ασχολήθηκαν με την απόδοση τους στα αγγλικά και, στη συνέχεια, με τη μαγνητοφώνηση τους.
Την ψηφιακή ομάδα πλαισίωσαν οι μαθητές που αγαπούν τους υπολογιστές και την τεχνολογία και ανέλαβαν την ενσωμάτωση όλων των παραπάνω στοιχείων : εικόνων, κειμένων, αρχείων ήχου στο εικονικό ψηφιακό μουσείο που σχεδίασαν από την αρχή στην εφαρμογή Artsteps!
Πιέστε εδώ για να περιηγηθείτε στο ψηφιακό μας μουσείο.
Στη θεατρική ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές που αγαπούν το θέατρο. Αυτοί φόρεσαν τις μάσκες και δημιούργησαν ένα βιντεάκι σε φυσικό εξωτερικό χώρο στο οποίο οι μάσκες συστήνονται!
Πιέστε εδώ για να παρακολουθήσετε το βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές.
Την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025 οι μαθητές βρέθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο Padova Congress Hall και παρουσίασαν την εργασία τους. Δημιούργησαν μάλιστα ένα ερωτηματολόγιο στο google forms ζητώντας από τους συνέδρους την άποψή τους για το θέμα που παρουσίασαν.
Πιέστε εδώ για να διαβάσετε τα αποτελέσματα των απαντήσεων.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην επαρχία Βένετο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αρκετές ιταλικές πόλεις, όπως τη Βερόνα, την Πάδοβα, τη Μάντοβα, τη Βιτσέντζα, το Σιρμιόνε και το Μιλάνο, και να θαυμάσουν από κοντά σημαντικά μνημεία όπως το Ντουόμο στο Μιλάνο, το παλάτι των Δόγηδων στη Βενετία και στη Μάντοβα. Επίσης, επισκέφτηκαν το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας Λεονάρντο ντα Βίντσι στο Μιλάνο, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου στον τομέα του.
Επέστρεψαν γεμάτοι εμπειρίες και γνώσεις αλλά και με όμορφες αναμνήσεις.
Τη μαθητική ομάδα αποτελούσαν
Δημήτριος Αθανασόπουλος Αχιλλέας Αλεξανδρόπουλος Βασίλειος Αλεφραγκής Ιωάννα Βαγενά Μάγια Γεωργοσοπούλου Δάφνη Γεωργοσοπούλου Ισμήνη Γεωργούλη Έλενα Γιατσάι Ιάσων Σταύρος Γκιάστας Λεωνίδας Δεσποτίδης Νικόλαος Θεοδωράκης Μαρία Ζαφειρία Καλλιουράκη Αθανάσιος Κανελλόπουλος Δημήτριος Κανελλόπουλος Άλικη Δήμητρα Κιούση Σμαράγδα Μελά |
Μαρία Μπαλόγιαννη Ιωάννα Μπαρμπαρή Αγγελική Νάνου Νεφέλη Νιανγκουάρα Ελπίδα Παπαδοπούλου Ελένη Παπαευθυμίου Άννα Παρτσινέβελου Άννα Μαρία Σκοπελίτη Νεφέλη Σουλίου Αιμιλία Σπυράκου Άρτεμις Σχολιώδη Μαρίνα Ειρήνη Ταμβακολόγου Παναγιώτης Τραπεζάρης Μαρία Γαβριέλα Φραγκίσκου Μαρία Ολίβια Φραγκοπούλου Ελένη Χουσιάδη |
Επιβλέπουσες καθηγήτριες: Ευαγγελία Μπορμπαντωνάκη, Αφροδίτη Σιάσιου, Δέσποινα Λιμνοπούλου