Η συμμετοχή του 2ου Γυμνασίου Καλυβίων στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου

10-09-2017

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση για 6η συνεχή χρονιά, από τις 7 έως τις 9 Απριλίου 2017, έδωσε βήμα και “φωνή” στους εφήβους, μέσα από το εξαιρετικά επιτυχημένο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, μία ιδέα της ομάδας Grasshopper Youth.   

Φέτος, οι έφηβοι αναμετρήθηκαν με τη σύγχρονη ελληνική και ξένη δραματουργία με τον κανόνα του «5», δηλαδή: 5 σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς (Βαγγέλης Κυριακού, Γλυκερία Μπασδέκη, Μαρία Τοπάλη, Θανάσης Τριαρίδης, Γιάννης Τσίρμπας) έγραψαν 5 νέα θεατρικά έργα και 5 αναγνωρισμένα έργα της σύγχρονης ξένης δραματουργίας των Cush Jumbo, Suzanne Lebeau, Jerome McDonough, David Greig, Sabrina Mahfouz προστέθηκαν στο ρεπερτόριο του φεστιβάλ.     

Οι σκηνοθέτες Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Άρτεμις Μάνου, Θεανώ Μεταξά, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μαριλένα Ρασιδάκη, Αντιγόνη Φρυδά με τους «The 3rd Person Theatre Group», Νίκος Χατζόπουλος, μαζί με την ομάδα της Grasshopper Youth (Σοφία Βγενοπούλου, Βαγγέλης Κυριακού, Κατερίνα Σκουρλή) εμψύχωσαν, σκηνοθέτησαν και έστησαν νέες εφηβικές παραστάσεις. 

Το σχολείο μας ήταν ένα από τα εννέα σχολεία της Αττικής που επελέγη για να πάρει μέρος στο φεστιβάλ. Ο συγγραφέας Βαγγέλης Κυριακού και η σκηνοθέτις Άρτεμις Μάνου δούλεψαν  κάθε εβδομάδα μέσα στο σχολείο για την προετοιμασία αυτής της παράστασης: εμψύχωσαν, πλαισίωσαν την δημιουργική διαδικασία των παιδιών, έγραψαν και σκηνοθέτησαν μαζί τους.  Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς ήταν μαζί τους η υπεύθυνη εκπαιδευτικός, Αφροδίτη Σιάσιου, που είχε την ευκαιρία να μάθει τον τρόπο δουλειάς και προετοιμασίας μιας παράστασης από επαγγελματίες καλλιτέχνες, να γνωρίσει τα παιδιά με έναν άλλο τρόπο και, κυρίως, ζήσει αυτήν την μεταμόρφωσή τους. 

Ο συγγραφέας, Βαγγέλης Κυριακού, σε συνέντευξή του στο culturenow.gr απαντώντας σε ερώτηση της συντάκτριας Ερριέτας Μπελέκου για το «Μικρό», το έργο που συνδημιούργησε με τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Καλυβίων λέει:

Με την Άρτεμις Μάνου (σ.σ. σκηνοθέτις της παράστασης) δουλεύουμε πολλά χρόνια μαζί. Ήταν πολύ ωραία ευκαιρία φέτος να συναντηθούμε ξανά. Το πρώτο που κοιτάξαμε ήταν να γνωρίσουμε τα παιδιά και να μας γνωρίσουν και αυτά. Άλλωστε, όλο το υλικό του κειμένου και της παράστασης βγήκε από τα ίδια τα παιδιά, μέσα από τις δικές τους ιστορίες και ανάγκες. Το «Μικρό», ουσιαστικά, αναφέρεται στην ηλικία των 13 και 14 χρονών, μία φάση που δεν είναι πια μικρά αξιολάτρευτα παιδάκια αλλά ούτε και έφηβοι που ετοιμάζονται να βγουν στον κόσμο των ενηλίκων. Τότε είναι που αρχίζουν να μεγαλώνουν, να βγάζουν γκρίνιες και να γίνονται κάπως περίεργα. Πρόκειται για μία μεταβατική περίοδο που λίγο την ξεχνάμε και την αφήνουμε να περάσει. Αναρωτιόμαστε λοιπόν στην παράσταση: Μπορείς να αφήνεις τον χρόνο να περνάει; Και τι γίνεται αν συμβεί κάτι μεγάλο που δεν πρόλαβες να ζήσεις; Όλη η ιστορία βασίζεται σε αυτό.

Πιο αποκαλυπτική όμως είναι η απάντησή του στην ερώτηση : «Η εμπειρία του να συνεργάζεσαι και να συν-δημιουργείς με εφήβους, τί “γεύση” σας έχει αφήσει;»

Νομίζω ότι είμαστε λίγο “κλέφτες”!  Παίρνουμε αστείρευτη ενέργεια και ζωή από αυτούς. Ο κόσμος των εφήβων είναι ένας “τόπος” ακόμα ανεξερεύνητος, θα έλεγα, γιατί έχουν τόσα πολλά να πουν και συνεχώς μας εκπλήσσουν. Κάθε φορά μαθαίνουμε κάτι καινούργιο και κάτι διαφορετικό. Επίσης, είναι πολύ ενδιαφέρον το πως θα καταφέρεις να τους κάνεις να ανοιχτούν, ένα πράγμα αρκετά δύσκολο καθώς τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι σαν “στρείδια”. Το να δουλεύεις με εφήβους είναι πραγματικά συναρπαστικό.

 

Μικρό του Βαγγέλη Κυριακού

Μια ομάδα 13χρονων και 14χρονων προσπαθεί να μας κάνει να τη δούμε και να την ακούσουμε. Φλερτάρει με μικρόφωνα και πόζες, με βουτιές στο παρελθόν και στην ασφάλεια της εποχής που όλοι τους ήταν ακόμα μωρά, αλλά και με όνειρα για ένα μέλλον –ίσως και λαμπρό – που τους περιμένει. Δείχνει ανά στιγμές μάλιστα να συμβιβάζεται με την ιδέα που συμμερίζονται οι περισσότεροι άνθρωποι: «μια φάση είναι η εφηβεία, μια μεταβατική περίοδος». Να φύγει λοιπόν; Να περάσει; Και αν αυτό είναι το τέλος του δρόμου; Μια βραχύβια ιστορία αγάπης αλλάζει τα χρονικά δεδομένα, μετατρέπει τα μικρά και ασήμαντα σε μεγάλα και αξεπέραστα και ρωτάει: Τι κάνουμε όταν ο χρόνος που αφήνουμε και περνάει γίνει πολύτιμος; Μπορούμε να τον φέρουμε πίσω; Να τον ξαναζήσουμε;

 

- Αυτό που μετράει στους ανθρώπους είναι η ψυχή. Όλα τα υπόλοιπα είναι ένα σύννεφο που θα εξαφανιστεί όταν ο ήλιος της καρδιάς θα ανατείλει.

Μαρία Α.


Σκηνοθεσία: Άρτεμις Μάνου

Μουσική Διδασκαλία: Μυρτώ Τίκωφ

Ερμηνεύουν οι μαθητές: Μαρία Αλιάι, Βασιλική Δαμάσκου, Έλενα Εμμανουήλ, Μάρκος Καμπενγκέρα, Βαγγέλης Κοκκίνης, Αγγελική Κροκίδη, Κυριακή Κωσταρέλλου, Μιχάλης Μαρινάκης, Μπάμπης Μητριτσάκης, Ιάσονας Μονεμβασίτης, Χριστίνα Παντελή, Αριάδνη Πασακαλίδου, Άρτεμις Σπανουδάκη, Δήμητρα Σταύρακα.

Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Αφροδίτη Σιάσιου, Δήμητρα Καραλέκα.