Συμμετοχή του 2ου Γυμνασίου Καλυβίων στο 2ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο (Φλωρεντία 16 - 20 Μαρτίου 2023)

22-03-2023

Το 2ο Γυμνάσιο Καλυβίων συμμετείχε στο 2ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον που φιλοξενήθηκε στη  Φλωρεντία από τις 16 έως τις 20 Μαρτίου 2023. Το συνέδριο που διοργάνωσαν τα Ελληνικά Ευρωπαϊκά Μαθητικά Συνέδρια (ΕΛ.Ε.ΜΑ.ΣΥΝ.) τελούσε υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Δήμου της Φλωρεντίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας και Εξαρχίας Νοτίου Ευρώπης και του Ελληνικού Προξενείου στη Φλωρεντία.

Το συνέδριο είχε ως σκοπό  τη γνωριμία των Ελλήνων και Ευρωπαίων μαθητών με τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και ταυτόχρονα την ευαισθητοποίησή τους στο τεράστιο θέμα της Κλιματικής Κρίσης.

Η εικοσαμελής ομάδα των μαθητών του σχολείου μας επέλεξε να ασχοληθεί με το θέμα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ειδικότερα με τα Μνημεία Πολιτισμού και τα Μουσεία της Φλωρεντίας, του λίκνου του Πολιτισμού.

Για τους μαθητές ήταν μεγάλη πρόκληση η ενασχόληση με αυτό το θέμα κι έτσι χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας για να επεξεργαστούν τις παραμέτρους του. Το υλικό ήταν πλούσιο κι εντυπωσιακό. Στη συνέχεια, σκέφτηκαν έναν δημιουργικό κι εύληπτο τρόπο να το συνθέσουν και να το παρουσιάσουν : αυτόν του βίντεο : έτσι δημιούργησαν ένα σενάριο στο όποιο οι είκοσι μαθητές που συμμετείχαν στην εργασία συναντιούνται στη Βιβλιοθήκη του σχολείου για να μοιραστούν τις πληροφορίες.

Μέσα από αυτή την εμπειρία γέμισαν όχι μόνο γνώσεις για την πολιτιστική κληρονομιά της Φλωρεντίας αλλά χαρά κι ενθουσιασμό από τη μεταξύ  τους συνεργασία ενώ ταυτόχρονα σφυρηλατήθηκαν μεταξύ τους δεσμοί πολύ ισχυροί.

Στις 16 Μαρτίου 2023 είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην Α΄ Συνεδρία  που διεξήχθη στο αμφιθέατρο «Auditorium al Duomo»  και να παρουσιάσουν την εργασία τους στους συμμετέχοντες. Παράλληλα, παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή τις παρουσιάσεις των εργασιών των συμμαθητών τους από σχολεία διαφόρων περιοχών της Ελλάδας και αποκόμισαν σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες.

Για να δείτε το βίντεο που παρουσίασαν πιέστε εδώ

Για να διαβάσετε το κείμενο και τη μετάφραση στα Αγγλικά πιέστε εδώ (Τη μετάφραση του κειμένου στα Αγγικά έκανε ο μαθητής Αλέξανδρος Γκουλάμ)

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Φλωρεντία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα σημαντικότερα αξιοθέατά της, όπως τον επιβλητικό Καθεδρικό ναό (Duomo) με το φημισμένο καμπαναριό του Giotto, το Βαπτιστήριο, την εκκλησία Σάντα Κρότσε (Basilica di Santa Croce), την Ponte Vecchio, την Piazza della Signoria και το Παλαιό Παλάτι (Palazzo Vecchio). Επίσης, περιηγήθηκαν στις αίθουσες της Uffizi Gallery που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μουσεία - πινακοθήκες στον κόσμο και είδαν από κοντά τους πίνακες του Λεονάρντο ντα Βίντσι, του Σάντρο Μποτιτσέλι, του Ραφαήλ, του Μιχαήλ Άγγελου και του Καραβάτζιο καθώς και την Τριμπούνα, το παλαιότερο τμήμα της Πινακοθήκης, όπου στεγάζονται όλα τα πολύτιμα εκθέματα από τις συλλογές των Μεδίκων.

Επισκέφθηκαν, επίσης, τη Σιένα, την πιο εντυπωσιακή μεσαιωνική πόλη της Ευρώπης, η οποία είναι χτισμένη στους λόφους της Τοσκάνης, και το ιστορικό της κέντρο  έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.  Ξεναγήθηκαν στη Βασιλική του Αγίου Δομίνικου (Basilica di San Domenico), γνωστή και ως Αικατερινιανή Βασιλική (Basilica Cateriniana) και στον Καθεδρικό ναό της πόλης που εντυπωσιάζει με το μαρμάρινο δάπεδό του και με την πλούσια διακόσμησή του. Στη διάσημη πλατεία της πόλης, την Piazza del Campo, μετέφεραν το ελληνικό κέφι χορεύοντας πεντοζάλι!

 Παράλληλα, τους δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθούν και άλλες περιοχές όπως το  Σαν Τζιμινιάνο, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της αμπελοοινικής ζώνης της Τοσκάνης και χαρακτηρίζεται ως το πέτρινο «Μανχάταν» της Τοσκάνης χάρη στους χαρακτηριστικούς πύργους του που είναι ορατοί από χιλιόμετρα μακριά από την πόλη αλλά και το Ορβιέτο.

Επέστρεψαν γεμάτοι εμπειρίες και γνώσεις για την πολιτιστική κληρονομιά της Φλωρεντίας αλλά και με όμορφες αναμνήσεις.

Τη μαθητική ομάδα αποτελούσαν

Ασημακοπούλου Μαρία

Γιωτόπουλος Μάριος

Γιωτόπουλος Σταύρος

Γκίκα Νίκη

Γκίκας Δημήτρης

Γκουλάμ – Νταστγκίρ  Αλέξανδρος

Θεοχάρης Παναγιώτης

Καπουράνη Ειρήνη

Καραγιάννη Κατερίνα

Κορνηλάκη Ειρήνη

Λεκάτης Νικόλας

Μουστάκη Κατερίνα

Μπεκίρι Σεμίνα

Ορφανάκου Νεφέλη

Παπαλόη – Γατάνη Έλενα

Ρήγα Χρύσα

Σκαμάγκα Μαριάνθη

Τραπεζάρη Δέσποινα

Τριανταφύλλου Έλενα

Τσιάμη Φανή

 

Επιβλέπουσες καθηγήτριες: Ευαγγελία Μπορμπαντωνάκη, Αφροδίτη Σιάσιου