1o Μαθητικό Θεατρικό Φεστιβάλ Σχολείων Ανατολικής Αττικής (5 Απριλίου 2024)
22-04-2024Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Μαθητικό Θεατρικό Φεστιβάλ Σχολείων Ανατολικής Αττικής που διοργάνωσε το 2ο Γυμνάσιο Καλυβίων με την έγκριση της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής.
Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν 7 σχολεία της Ανατολικής Αττικής: το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, το Γυμνάσιο Αγίου Στεφάνου, το Γυμνάσιο Αναβύσσου, το Γυμνάσιο Καπανδριτίου, το 2ο Γυμνάσιο Καλυβίων, το Γυμνάσιο Κερατέας και το Γυμνάσιο Σαρωνίδας με τις θεατρικές τους ομάδες στις οποίες συμμετείχαν 170 μαθητές.
Το Φεστιβάλ φιλοξενήθηκε στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου του Δήμου Σαρωνικού και το παρακολούθησαν πολλοί μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν, γονείς και εκπαιδευτικοί. Επίσης, παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Προϊστάμενος της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής, κ. Ανδρέας Μαρίνος, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Δημήτρης Παπαχρήστου, η Πρόεδρος της Δημοτικού Συμβουλίου και της Β/θμιας Σχολικής Επιτροπής, κ. Άντζυ Προκόπη, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, κ. Ξένια Γεωργοπούλου, η εκπρόσωπος της Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, κ. Άννα Μπαχτή, η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Καλυβίων, κ. Κλειώ Σακκαλή και ο Πρόεδρος του 15μελούς του 2ου Γυμνασίου Καλυβίων, κ. Δημήτρης Καρζής. Χαιρετισμό, επίσης, απέστειλε η Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης, κ. Αφροδίτη Πανταζή.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία μέσα από τις θεατρικές παραστάσεις που παρουσίασαν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους θίγοντας σύγχρονα προβλήματα, όπως είναι οι γυναικοκτονίες και ο σχολικός εκφοβισμός, να ασχοληθούν με σημαντικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας, όπως η μικρασιατική καταστροφή και το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων αλλά και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στους πολέμους και να υπερασπιστούν την ειρήνη.
Το φεστιβάλ ξεκίνησε με την παρουσίαση του τραγουδιού «Τρίτο κουδούνι χτυπά» τους στίχους του οποίου έγραψε η κ. Στέλλα Κόλλια και μελοποίησε η κ. Χρυσάφω Διαγουρτά. Τραγούδησαν οι μαθητές: Κωνσταντίνος Καραβίτης, Μαρία Κελεσίδη, Θεόδωρος Μακρίδης, Βλαδίμηρος Μακρίδης, Ευάγγελος Ηλιάδης.
Για να δείτε το video clip πιέστε εδώ
Η αυλαία του φεστιβάλ άνοιξε με την παράσταση του 2ου ΓΕΛ Καλυβίων. Ο θεατρικός όμιλος του 2ου ΓΕΛ Καλυβίων δημιουργήθηκε το 2023 και παρουσίασε μέχρι σήμερα τρία θεατρικά έργα: «Ελευθερία», «Οδός Χρονικού Ιδεώδους (ΟΧΙ)» και «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Όλα σε κείμενο και σκηνοθεσία της Μαρίας Καλαθάκη.
Το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» στηρίχθηκε στο αριστούργημα του εθνικού μας ποιητή «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» ενός έργου που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ … άλλαξε μορφή τρεις φορές διαμορφώνοντας έτσι τρία Σχεδιάσματα, τα οποία διαφέρουν σε μορφή και ύφος ανάλογα με την καλλιτεχνική επιρροή του Διονύσιου Σολωμού ανά τα χρόνια. Αυτή ακριβώς η ιδιομορφία του βοήθησε και στη σύνθεση του θεατρικού κειμένου που την ολοκληρώνει η απόλυτη αντίθεση … υπάρχει άραγε κάποια σύνδεση με τον σύγχρονο άνθρωπο και τη σύγχρονη κοινωνία; …
Σε αυτό το ερώτημα επιχειρείται να δοθεί απάντηση από τους συντελεστές της παράστασης.
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μαρία Καλαθάκη (ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας) και Δέσποινα Σκούρτη (φιλόλογος)
Για να δείτε το video της παράστασης καθώς και τους χαιρετισμούς που προηγήθηκαν πιέστε εδώ
Τη σκυτάλη παρέλαβε η Θεατρική Ομάδα του Γυμνασίου Καπανδριτίου η οποία από το 2012 δραστηριοποιείται σε καινοτόμες δράσεις και πραγματοποιεί προαιρετικά εκπαιδευτικά προγράμματα με αντικείμενο τον πολιτισμό και με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που αφορούν την νεότερη ελληνική ιστορία.
Παρουσίασε την παράσταση «Πώς να σε ξεχάσω Σμύρνη μου αγαπημένη», μια παράσταση με την οποία συμμετείχε στις 9 Φεβρουαρίου 2024 στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στη Νάπολη για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Το έργο αποτελεί πρωτότυπη δραματουργική σύνθεση, σε διασκευή της κ. Ανδρομάχης Καψαλάκη σε προ υπάρχοντα κείμενα με προσωπικές μαρτυρίες προσφύγων του 1922 και βασισμένο πάνω σε αξιόλογα λογοτεχνικά και αφηγηματικά έργα με προσωπικές Μαρτυρίες και Ιστορικές Μελέτες όπως «Η Έξοδος» από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, της Αγγέλας Παπάζογλου, της Φιλιώς Χαϊδεμένου, του Ηλία Βενέζη, της Διδώ Σωτηρίου, της Γαλάτειας Γρηγοριάδου- Σουρελή .
Τα έργο εξελίσσεται σε ένα πρόχειρο προσφυγικό καταυλισμό όπου πρόσφυγες φέρνουν στη μνήμη τους και αφηγούνται προσωπικές τους μαρτυρίες από τη δική τους έξοδο – μετάβαση από τα πατρογονικά εδάφη του Πόντου και της Μ. Ασίας στη Μητέρα Πατρίδα, την Ελλάδα.
Πρόκειται για μια παράσταση που θα βοηθήσει τους παλιούς να θυμηθούν, τους νέους να μάθουν, μα κυρίως να τιμήσει τη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν, που ξεριζώθηκαν με βίαιο τρόπο από τον τόπο τους. Όλων αυτών που έχασαν την ανθρώπινη τους υπόσταση και σαν ένα κοπάδι ζώα οδηγήθηκαν σε έναν ξένο για αυτούς τόπο τη «Μητέρα Ελλάδα» που αποδείχτηκε όμως τις περισσότερες φορές «Κακιά Μητριά».
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ανδρομάχη Καψαλάκη (μουσικός)
Για να δείτε το video της παράστασης πιέστε εδώ
Η επόμενη θεατρική παράσταση είχε τίτλο «Οι Γυναίκες των Καλαβρύτων». Πρόκειται για ένα έργο που γράφτηκε το 2002 κατά παραγγελία για τις ανάγκες της επετείου 28ης Οκτωβρίου ενός μικρού σχολείου σε δυσπρόσιτο νησί. Ο συγγραφέας τοποθετεί τη δράση στα Καλάβρυτα, σε έναν τόπο όπου πλέον άνδρες δεν υπάρχουν. Ο χρόνος της δράσης είναι η επόμενη μέρα της καταστροφής. Οι γυναίκες θυμούνται τους άνδρες των οικογενειών τους και μοιρολογούν. Όταν όμως μπροστά τους εμφανίζεται ένας Γερμανός δεν παρασύρονται από το τυφλό μίσος και δεν πέφτουν στην παγίδα της εκδίκησης. Αναλαμβάνουν την ευθύνη μιας στάσης ανώτερης τάξεως, έτσι ώστε ο φαύλος κύκλος του μίσους να κοπεί και να μην θριαμβεύσει το «κακό».
Το έργο παρουσίασε ο θεατρικός όμιλος του Γυμνασίου Αγίου Στεφάνου, ο οποίος ιδρύθηκε το σχολικό έτος 2020-2021 αποσκοπώντας στην αναθέρμανση των διανθρώπινων σχέσεων και την καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος μετά την πανδημία. Αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες από τις τρεις τάξεις του γυμνασίου. Ο όμιλος έχει συμμετάσχει στο φεστιβάλ του Δίου και έχει κάνει πολυάριθμές παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία. Τα έργα που έχουν παρασταθεί είναι τα εξής: Ο "Πλούτος" και η "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη, καθώς και το μονόπρακτο "Οι Γυναίκες των Καλαβρύτων" του Βασίλη Κατσικονούρη.
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μαρία Λαμπίρη, γερμανικής φιλολογίας και Φωτεινή Παπαρήγα, γαλλικής και γερμανικής φιλολογίας.
Για αν δείτε το video της παράστασης πιέστε εδώ
Το Γυμνάσιο Κερατέας συμμετείχε στο 1ο Μαθητικό Θεατρικό Φεστιβάλ με ένα θεατρικό και χορευτικό δρώμενο με τίτλο «Το χρυσό ελιξίριο της νιότης» το οποίο παρουσίασε και στο 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο στην Πράγα. Το κείμενο, που έχει ως κεντρικό θέμα τους αλχημιστές και τις αναζητήσεις τους, έγραψε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Μαρία Χαβιάρα.
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Παναγιώτης Δαμούλος (φιλόλογος), Μαρία Χαβιάρα (Φυσικής Αγωγής), Γιώτα Χλιβερού (αγγλικής φιλολογίας)
Για να δείτε το video του δρώμενου πιέστε εδώ
Στη συνέχεια το θεατρικό σχήμα του Γυμνασίου Αναβύσσου που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες με τη διάθεση να συμμετέχει στο 1ο Μαθητικό Θεατρικό Φεστιβάλ Ανατολικής Αττικής παρουσίασε δύο θεατρικά δρώμενα.
Το πρώτο είχε τίτλο: «Μια κραυγή για τις γυναικοκτονίες ... τραγουδάμε χωρίς φόβο». Για να δείτε το video πιέστε εδώ
Το δεύτερο είχε τίτλο «Τα δικαιώματα του παιδιού γίνονται θεατρικό έργο #μαλλί και καλή καρδιά #». Για να δείτε το video πιέστε εδώ
Η χορωδία του Γυμνασίου Αναβύσσου και όλοι οι παρευρισκόμενοι τίμησαν τη μνήμη των αδικοχαμένων επιβατών της αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε μετωπικά στα Τέμπη με εμπορική αμαξοστοιχία το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.
Με μεγάλη συγκίνηση όσοι βρίσκονταν στο χώρο του αμφιθεάτρου του Δήμου Σαρωνικού συνόδευσαν τη χορωδία του Γυμνασίου Αναβύσσου που τραγούδησε τη γνωστή μελωδία του τραγουδιού «Μες στην κοιλάδα των Τεμπών» που συνέθεσε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου διασκευασμένη από την κ. Στέλλα Κόλλια για τα τιμήσουν τα αδικοχαμένα θύματα της εγκληματικής αδιαφορίας της εξουσίας.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Βίκυ Σημαιοφορίδου (μουσικός)
Ακολούθησε το Γυμνάσιο Σαρωνίδας το οποίο αποφάσισε να ανεβάσει την παράσταση «Σαν Παλιό Σινεμά» επιθυμώντας να ταξιδέψει τους θεατές, γυρίζοντας τον χρόνο λίγες δεκαετίες πίσω, στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. Με τους μικρούς ηθοποιούς επί σκηνής θυμηθήκαμε γνωστές σκηνές από αγαπημένες ταινίες που όλοι μας - άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο – γνωρίζουμε και με τις οποίες έχουμε γελάσει. Ταινίες τις οποίες η θεατρική ομάδα επέλεξε με γνώμονα τη διαχρονικότητα και τη μοναδικότητα τους, αλλά και τους αξέχαστους ρόλους που αυτές μας χάρισαν.
Θυμηθήκαμε τη Γεωργία Βασιλειάδου στη «Θεία από το Σικάγο», τον Ηλία - Κώστα Χατζηχρήστο στον «Ηλία του 16ου», τον «Μπρίλη» – Γιάννη Γκιωνάκη και τον ζηλιάρη σύζυγο «Ορέστη» – Νίκο Σταυρίδη στα «Κίτρινα Γάντια», και τέλος την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στη «Νεράιδα και το παλικάρι».
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ελένη Ρουμπιέ (φιλόλογος), Αθηνά Γατσιού (φιλόλογος)
Για να δείτε το video της παράστασης πιέστε εδώ
Η αυλαία του φεστιβάλ έκλεισε με τη θεατρική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Καλυβίων. Πρόκειται για την ομάδα «Τα παιδία παίζει», που δημιουργήθηκε το σχολικό έτος 2008 – 2009 από τις καθηγήτριες Στέλλα Κόλλια και Αφροδίτη Σιάσιου και συνεχίζει μέχρι σήμερα έχοντας στο ενεργητικό της 12 θεατρικά έργα, (όλα πρωτότυπα, γραμμένα από την κ. Κόλλια), πολλές παραστάσεις και τρεις συμμετοχές στους Πανελλήνιους Αγώνες Τέχνης που οργανώνουν τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη στη Θεσσαλονίκη.
Στόχος αυτής της ομάδας είναι η καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών αλλά και η συνειδητοποίηση της αξίας της συλλογικής δημιουργίας. Με μοναδικά εφόδια το μεράκι και τη φαντασία τα «παιδία παίζει…» επιχειρούν να κάνουν κοινωνούς της Τέχνης μαθητές, γονείς και φίλους σε μια προσπάθεια ανοίγματος του σχολείου στην κοινωνία.
Το έργο που παρουσίασε στηρίχθηκε στην κωμωδία του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη», η οποία αποτέλεσε τον καμβά πάνω στον οποίο δουλεύτηκε το έργο παρεμβαίνοντας στο όνομα, το θέμα, τη δομή, τις ηρωίδες, τη γλώσσα. Έτσι δημιουργήθηκε ένα νέο έργο, με τίτλο «Λύση στη στράτα»!
Η μεγάλη πρωτοτυπία του έργου είναι η ηρωίδα Σουζάνα, η οποία έρχεται από την Μεγάλη Ελλάδα υπό τους ήχους της Ταραντέλα Πίτσικα ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα μιας «δαιμόνιας» Αθηναίας που προσκαλεί σε μυστική συνάντηση στην Αθήνα γυναίκες εκπροσώπους από όλο τον Ελληνικό κόσμο, μητροπόλεις και αποικίες και τους ανακοινώνει το σχέδιο απεργίας – αποχής από τη σεξουαλική δραστηριότητα! Σε μεγάλα κομμάτια του έργου ο λόγος εκφέρεται μέσα από το Ελληνικό Γλωσσικό Ιδίωμα των Γκρίκο, των Ελληνοφώνων κατοίκων της Απουλίας.
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Στέλλα Κόλλια (φιλόλογος), Αφροδίτη Σιάσιου (φιλόλογος)
Για να δείτε το video της παράστασης πιέστε εδώ
Οργανωτική Επιτροπή Φεστιβάλ: Αφροδίτη Σιάσιου, Στέλλα Κόλλια, Ευαγγελία Μπορμπαντωνάκη, Κλειώ Σακκαλή
Άλλες δημοσιεύσεις
- 4ος Διασχολικός Διαγωνισμός Ορθογραφίας
- 2ο Μαθητικό Θεατρικό Φεστιβάλ Σχολείων Ανατολικής Αττικής
- Πρόσκληση υποψηφίων για κάλυψη θέσεων ΠΕ25-Σχολικών Νοσηλευτών σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής για το διδακτικό έτος 2024-2025.
- Ώρες για την ενημέρωση γονέων
- Bράβευση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για το μαθητή Σπύρο Σταρά της Α' Γυμνασίου
- Ομάδες εφήβων στον Δήμο Σαρωνικού: Η τέχνη του ανοιχτού διαλόγου μεταξύ παιδιών και ειδικών